Kalesija -7°

Ažurirana lista najmoćnijih pasoša u svijetu: Pozicija BiH nije na zavidnom nivou

Organizacija koja se bavi procjenom i analizom pasoša Henley Passport Index objavila je ažuriranu listu trenutno najmoćnijih pasoša svijeta, odnosno podatke o tome čiji državljani imaju najviše pogodnosti tokom putovanja širom svijeta. Stranica još od 2006. godine prati i analizira mogućnosti koje jedna osoba ima sa pasošem određene države, što podrazumijeva i ulazak bez potrebe za vizama. Za razliku od liste koja je objavljena u januaru 2021. godine, na ažuriranoj listi za april postoje određene razlike.

Pozicija Bosne i Hercegovine je nepromijenjena i nije na zavidnom nivou s obzirom na to da zemlje regije imaju jače pasoše. Bh. pasoš se nalazi na 49. mjestu, a ova pozicija podrazumijeva da državljani Bosne i Hercegovine imaju pristup u 117 država.

Najvrijedniji pasoš od država bivše Jugoslavije ima Slovenija koja se nalazi na 11. mjestu, a državljani Slovenije imaju pristup u 182 države. Na 16. poziciji nalazi se Hrvatska čiji državljani imaju pristup u 172 države svijeta. Treća u regiji po vrijednosti pasoša jeste Srbija koja se nalazi na 36. poziciji sa mogućnošću pristupa u 135 država. Sjeverna Makedonija trenutno se nalazi na 43. mjestu, dok je Crna Gora jedno mjesto ispod te njeni državljani imaju pristup u 124 zemlje. Što se tiče samog vrha liste, tu je situacija i dalje nepromijenjena te je Japan i dalje ostao država koja posjeduje najmoćniji pasoš na svijetu, a s kojim državljani Japana imaju mogućnost pristupa u 193 države svijeta bez vize.

Na drugom mjestu nalazi se Singapur čiji državljani mogu putovati u 192 države na svijetu. Interesantno, treće mjesto na Henley listi dijele Njemačka i Južna Koreja čiji državljani mogu putovati u 191 državu svijeta. Od četvrtog do sedmog mjesta dominiraju evropske države poput Finske, Njemačke i Italije čiji se pasoši nalaze u samom vrhu liste. Kada je riječ o velikim svjetskim silama, Sjedinjene Američke Države se na ovoj listi nalaze na sedmom mjestu, a državljani SAD-a imaju pristup u 187 država svijeta. Ruska Federacija se nalazi na 48. mjestu, dok Kina od svjetskih sila trenutno stoji jako loše te se nalazi na 68. poziciji. Na samom dnu Henley Passport Index statistike nalaze se države poput Sirije, Iraka i Afganistana. Državljani Afganistana, države koja se ujedno nalazi na posljednjem mjestu liste, imaju pristup u samo 26 država svijeta.

Ipak, kada je riječ o listi najmoćnijih pasoša svijeta koju objavljuje Henley Passport Index treba naglasiti kako u vrijednost pasoša ne ulaze trenutna ograničenja koje države propisuju zbog pandemije koronavirusa, a koja bi svakako doprinijela tome da lista u ovom trenutku izgleda znatno drugačije. (oslobodjenje.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE