Kalesija 20°

Fudbalski klub “Jedinstvo” Dubrave Donje obilježio 60 godina postojanja

U nedjelju, na stadionu “Dom” u Dubravama Donjim, odigrana je prijateljska utakmica između ekipa Jedinstva i Slobode.

Utakmica je organizovana povodom 60 godina postojanja Fudbalskog kluba “Jedinstvo”, kluba koji je Slobodi dao nekolicinu fudbalera, a među njima je bio i Nail Beširović.

Priča o Nailu Beširoviću, jednom od najcjenjenijih fudbalskih imena Dubrava Donjih, predstavlja spoj sportske odanosti, skromnosti i neumorne predanosti. Njegova priča obuhvata čitavu eru sportskog uspjeha i pripadnosti lokalnoj zajednici, posebno kao ponosni član Fudbalskog kluba “Jedinstvo” iz Dubrava Donjih.

Nail Beširović je ostavio dubog trag u dresu Slobode, sa 101 nastupom i 9 postignutih golova. Skromnost i posvećenost radu bili su njegove karakterne odlike. Iako se smatralo da će biti nasljednik legendarnog Miljanovića, pravu priliku za igru dočekao je sa dolaskom Đorđa Geruma. Nail je bio majstor “stići i uteći”, ali nije isticao tu vještinu kao svoju vrlinu, smatrajući da je to obaveza veznih halfova koji pokrivaju cijeli teren.

Nail Beširović je osim klupske slave okusio i radost reprezentacije. Kroz karijeru je dobijao pozive i za U21 reprezentaciju Jugoslavije i selekciju Bosne i Hercegovine. Smatra da je zaslužio više pažnje, ali prije njega i neke njegove klupske kolege koje nisu dobijale priliku u reprezentativnim selekcijama Jugoslavije jer Slobodu nisu pratili. Kroz intervju je dijelio svoju priču o karijeri, ističući da nema razlike između Jedinstva i Slobode – oba kluba su mu bila podjednako draga.

Nailov duh osvajanja granica doveo ga je do Portugala 1991. godine, gdje se suočio sa jednim od najboljih fudbalera, Luisom Figom. Nakon svega, Nail se vratio svojim korijenima u Dubrave Donje, živeći u Živinicama. Nailova oaza mira i dalje su teren i ljubav prema radu, koju sada dijeli kroz trenersku ulogu. Uči nove generacije fudbalu kao trener omladinskih selekcija Jedinstva i Slavena, i kao trener seniorskog tima Jedinstva. Ali njegova priča ide dalje. Osim što je Nail Beširović bio jedan od glavnih junaka utakmice između Jedinstva i Slobode, njegovo ime će zauvijek biti upisano u historiju kluba, kao simbol posvećenosti, skromnosti i sportskog duha koji će nastaviti živjeti kroz generacije.

(RTV7/ntv.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv mladima za učešće u Foto Konkursu 2024: “Bosna i Hercegovin …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

CLOSE
CLOSE