Kalesija

Šestorica braće sviraju šargiju, talenat naslijedili od oca i pradjeda/VIDEO

Šetajući ulicama Živinica, u daljini se čuje autentičan zvuk lijepe i tihe melodije. Primjetismo da je riječ o iskusnom muzičaru, svaka nota je na svom mjestu, a zvuk baš prija. Iza čoška vidimo jednog finog čovjeka, sa fesom na glavi, kako sjedi i svira.

Primijetimo i šargiju, vidimo da je stara, a njegovi prsti svirali su lagane, tradicionalne note, koje su oduševile Živiničane, te bi rado stali pored njega i upijali melodiju.

Poneko od prolaznika bi dobacio “svaka čast majstore”, što je potvrdilo samo o kakvom se talentu i ljubavi radi. U Šabanovoj porodici svi su muzičari. Šestorica braće i svi sviraju šargiju.

Šaban je, može se reći imao najviše sreće, pa je šargiju staru preko 200 godina naslijedio od pradjeda. Šargiju svira od 10 godine, a sada mu je 70 godina.

Učio je od oca, koji je isto tako bio muzičar i izrađivao sazove i šargije.

Šaban Karajić iz Lukavca, iako u poznim godinama, ljubav prema tradiciji i muzici ne jenjava. Voli sve ono što čini tradiciju i običaje, identitet Bosne i Hercegovine. Član je KUD u Lukavcu. Izdao je i CD sa 20 pjesama da svoju dugogodišnju muzičku karijeru uokviri jednim lijepim projektom, da ostane njegovim naslijednicima koji su također ljubitelji tradicionalne muzike i sevdalinke.

Svake srijede, kada je u Živinicama pazarni dan, na ulici sa šargijom možete vidjeti ovog dobrog čovjeka, koji sve nas uveseljava, bori se, a kako kaže često putuje do Sarajeva, Mostara… Bosna mu je srcu, sevdah u duši, ističe on, a na ovaj način čuva tradiciju od zaborava.

VIDEO:

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Skoro 300.000 KM za nabavku 15 protivgradnih stanica

  Na današnji dan: Prije 32. godine otet i ubijen mr. Abdulah Kovačevi …

  Šefovi diplomatija šest zemalja EU potpisali izjavu: S BiH do kraja …

  UM “TRIK” najavljuje radionicu “Aktivizam kroz muzik …

  Izletište Ilinčica prirodna baština ruralnog dijela Tuzle, mjesto z …

  CLOSE
  CLOSE