Kalesija

613 tabuta s posmrtnim ostacima Bošnjaka stigli u Potočare

U kompleks Memorijalnog centra Potočari oko 16 sati stigao je konvoj s posmrtnim ostacima srebreničkih Bošnjaka.

Članovi porodica žrtava genocida dočekali su tužnu kolonu, a tabuti s posmrtnim ostacima smještaju se u halu bivše fabrike akumulatora.

Među žrtvama najmlađi je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina. Tabuti s posmrtnim ostacima 613 žrtava genocida sutra u večernjim satima bit će prenijeti kod musale u Memorijalni centar. Ukop i dženaza ubijenih Bošnjaka bit će obavljena 11. jula.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka navode da je riječ o posmrtnim ostacima identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština u BiH ubijenih u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru do sada je ukupno 5.137 posmrtnih ostataka žrtava.

Kamioni sa tijelima nastradalih krenuli su jutros iz kruga gradskih grobalja u Visokom. Na putu prema Sarajevu kolona sa posmrtnim ostacima Bošnjaka zastala je u Vogošći, a potom i u Sarajevu, na glavnoj gradskoj saobraćajnici ispred zgrade Predsjedništva BiH i pijace Markale.

Ispraćaju konvoja u Sarajevu, između ostalih, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Na komemoraciji u Potočarima 11. jula predviđeno je da govore visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Patrick Moon, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i zamjenik načelnika srebreničke općine Ćamil Duraković.

Komemoracija će početi u 11.00 sati, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i ukop identifikovanih nastradalih Bošnjaka.

 

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice održan u Ugljeviku (V …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  CLOSE
  CLOSE